wtorek, 17 grudnia 2013

Bananowiec



Z uwagi na rozliczne prośby o przepis na banana bread ;-) niniejszym podaję. Oryginalnie przepis pochodzi od styledigger, ale w wyniku potrzeby przekształcenia go w trochę bardziej wegański dokonałam drobnych zmian. Potrzebujemy:

- 4 baaardzo dojrzałe banany 
- 1/3 szklanki oleju albo rozpuszczonego masła
- 1,5 szklanki mąki: szklankę pełnoziarnistej i pół szklanki tortowej
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- łyżeczkę sody do pieczenia
- szczyptę soli
- trochę mleka ryżowego lub owsianego
- rodzynki albo na wypasie pełen zestaw bakalii
- dla osiągnięcia efektu jak na zdjęciu: czekoladę gorzką i cukier puder do zrobienia polewy.

Ja robię to tak:
(przepraszam z góry za brak wyrafinowanych estetycznie zdjęć ilustrujących michę, banany i sól :-) )
Włączam piekarnik na 180 stopni. Wrzucam do michy banany i zalewam rozpuszczonym na ciepło masłem lub olejem (w zależności od chęci włączenia dzieciom do diety większej lub mniejszej ilości nabiału; z masłem oczywiście wychodzi nieco lepsze), następnie rozgniatam ubijakiem do ziemniaków i do tej paćki wsypuję mąkę, cukier, sodę i sól, mieszam drewnianą łyżką i w tym momencie okazuje się, że masa jest za sucha - dolewam odrobinę mleka owsianego i mieszam dalej - wystarczy osiągnąć stan, żeby składniki po prostu się z pomocą mleka połączyły, ale generalnie ciasto ma być mocno zwarte, gęste, odklejające się od naczynia i zbijające w kulkę. Dlatego mleko tylko na oko. Na koniec dodaję same rodzynki lub rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową i inne gadżety jak do keksu. Przekładam do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wrzucam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na godzinę. Ewentualna polewa czekoladowa to tabliczka gorzkiej czekolady rozpuszczona w garnuszku z ćwiartką szklanki mleka owsianego i ok. dwoma łyżkami cukru pudru.

Czas wykonania: 10-15 min!
Będą Państwo zadowoleni! (albo zrezygnują)
Pozdrawiamy!

1 komentarz:

  1. Cudne zdjecie Haneczki:)))) najlepsza reklama bananowca:) dzis bede piec:) buzk! HK

    OdpowiedzUsuń